In deze Wijnkit Box zitten 4 wijnen die net als de 4 recepten twee aan twee gaan: 2 van de wijnen vertegenwoordigen een verschil in mondgevoel en 2 van de wijnen vertegenwoordigen een verschil in smaakvolume (of smaakintensiteit).
Mondgevoel gaat van fris naar filmend (laag naar hoog) en wordt bepaald door de componenten van de wijn: aciditeit, fruitigheid (suikers), tannines en alcohol. Het maakt geen verschil of een wijn wit, rosé of rood is. De Grüner Veltliner heeft een fris mondgevoel en de Primitivo een filmend (vol) mondgevoel.
Smaakvolume, of smaakintensiteit, is te zien als een volumeknop en kan ook van laag naar hoog worden ingeschaald. Het is gerelateerd aan de concentratie van suikers (fruitigheid), aciditeit en tannine in de druiven. Net als bij mondgevoel maakt het niet uit of een wijn wit, rosé of rood is. Er zijn rode wijnen met een laag smaakvolume en witte wijnen met een hoog smaakvolume. Van de wijnen in deze box heeft de Quelías een laag smaakvolume en de Casa Ritas een hoog smaakvolume.
Tips bij de recepten
Pasta met saus van gepofte aubergine en paprika
Gepofte aubergine en paprika is in pot te verkrijgen. Maar doe jezelf een plezier en gun je dat uurtje wachttijd voor echte vers gepofte aubergine.
Tip voor het pellen van paprika: als het velblaren heeft en geblakerd is, haal ze dan uit de oven en laat het even afkoelen in een afgesloten bak. Doe je dat niet dan gaat het vel weer vast zitten voor je ze een beetje fatsoenlijk aan kunt raken.
Pizza salami
Een recept dat je zo makkelijk of uitdagend kunt maken als je wilt! Te beginnen met de bodem. Ga je voor een koelverse kant-en-klaar bodem of een 36 uur durende Napolitaanse exercitie? Het is ons om het even :) De saus voor deze pasta is dodelijk eenvoudig, de truc is om hem lang op laag vuur te laten pruttelen. Maar he, ook hier kun je voor quick and dirty gaan…
Thaise Som Tum salade
De Thaise keuken staat bekend om de perfecte combinatie van zoet, zuur, zout en pittig. Dat kennen we van pad thai, maar ook van deze frisse salade. Som Tum. Je kunt hem met gedroogde garnalen maken, die moet je even wellen in lauw water en kun je er doorheen doen.
Tip: Papaya vind je in de beter uitgeruste supermarkt en anders in de toko of op de markt. Geen papaya te vinden? Gebruik dan wortel en kool. Rettich is ook lekker.