In deze Wijnkit Box zitten 4 wijnen die de smaakcategorieën ‘Bruisend’, ‘Verfrissend’, ‘Soepel, Vol’ en ‘Zoet, Verfijnd’ vertegenwoordigen.
De Cava gaat perfect bij Oesters en Chips en de Friulano is ideaal in combinatie met Garnalen (maar ook bij de Oesters gaat zij erg goed). Om het effect van fruit en fruit te ontdekken is de Arrocero zeer geschikt; maar deze kan je ook gelijk gebruiken om te ontdekken dat bij pittig eten best wijn gedronken kan worden, zolang de wijn maar een hoog fruitgehalte heeft. Als vierde en laatste wijn kan de Dolcetto di Dogliani zeer goed uit de voeten met het vettige, zoute en hoog smaakvolume van een goede Italiaanse salami.
Er is meer:
- Wijn & Chocolade
Wijn en chocolade lijkt het summum van genot! Een hemelse match die zijn weerga niet kent. Zo’n 1 + 1 = 3 combinatie…. en dat kan het ook zeker zijn als je rekening houdt met twee dingen:
- Koop chocolade van goede kwaliteit. Zoek een chocolatier op in de buurt en vergeet het gros wat de supermarkt te bieden heeft.
- Zorg dat je wijn genoeg in huis heeft qua alcohol en zoetheid.
Chocolade werd door de inca’s beschouwd als een godendrank en wijn heeft ook de nodige goden achter zich in de geschiedenis (Bacchus, Dionysus). Maar Goden willen graag alle aandacht en als we ze willekeurig naast elkaar zetten wordt het… “problematisch” en dat wil je niet in je mond.
Dus, welke wijn bij?
Pure chocolade: veel rode wijnmakers claimen dat hun wijnen goed bij chocolade gaan. Vaak laat de chocolade weinig meer over van de rode wijn dan veel zuur en alcohol. Deze twee spelers werken beter los van elkaar. Wat wél werkt zijn versterkte wijnen als PX of late botteled vintage port.
Melk chocolade: zoetere mousserende wijn.
Witte chocolade: Rosé, Moscato, auslese riesling